2011. április 11., hétfő

Rizikó - Modern idők: A játékszabály

Hogyan kell játszani a rizikó modern idők játékot?

Mi a különbség a három játékverzió között?
Sajnos nem három különböző játékot kapunk egyben, hanem egyet, aminek van egy könnyített és egy hosszabbított változata. Ez a három játékverzió. (Tulajdonképpen négy, mert a könnyítettet is lehet hosszabbítani.)
1.) Alapkiképzés: Ez a könnyített verzió. A játéktábla felállításában könnyített, ugyanis játékosok megspórolják a városok, fővárosok és egységek elhelyezésének felelősségét, egyszerűen csak színt választanak maguknak; és a küldetések is ki vannak válogatva. Amiben kevesebb ez a játékverzió, az a felelősség a kezdeti taktikában és, hogy nincsenek jutalmak a küldetésekhez. A "kiképzés" fülön a játékleírásban megtalálható, hogy mit hová kell elhelyezni 3, 4 vagy 5 játékos esetén, és melyik küldetéseket kell kitenni.
2.) Parancsnoki szoba: Ez a normál verzió. Ezt a verziót fogom részletezni alább.
3.) A világ leigázása: Ez a hosszabbítás. Lényege, hogy addig játsszuk a játékot, amíg egyetlen játékos ki nem ejti az összes többit, és el nem foglalja az összes területet. Mind az Alapkiképzés, mind a Parancsnoki szoba meghosszabbítható így.

A játék összeállítása:
A tábla felállítása:
1.) Városok: A pakliból kihúzunk 15 kártyát, és ezekre a területekre rakjuk le a 15 várost. (Az egyszerű verzióban előre meg van adva a helyük.)
2.) Küldetések: Véletlenszerűen kiválasztunk 4-4 kisebb és nagyobb küldetést, és írással felfelé a táblára rakjuk a helyükre. A teljes játékunkban csak ezeket a küldetéseket lehet majd teljesíteni. (Ezért vannak az egyszerűsített verzióban kiválogatva, hogy melyikek legyenek.)
3.) Jutalmak: Véletlenszerűen helyezzük el a kis jutalmakat a kisebb küldetéseken és a nagyokat a nagyobb küldetéseken, írott oldallal felfelé. (Az egyszerű verzióban nincsenek jutalmak.)
A csapatok felállítása:
(Egyszerűsített verzió esetén ez a rész a "kiképzés" lapon található képek alapján történik.)
4.) Csapatok kiosztása: Játékosonként kiosztjuk a kezdő csapatszámot. (Ezen felül csak toborzással lehet majd további csapatokat szerezni.)
3 játékos: fejenként 30 csapat
4 játékos: fejenként 25 csapat
5 játékos: fejenként 20 csapat
5.) A játékosok sorrendje: kockadobással eldöntik a játékosok a sorrendet. A legmagasabb értéket dobó fog kezdeni. A játék aztán óramutató járásának megfelelően folyik. (Ez a rész érvényes az egyszerű verzióban a színek kiválasztásának sorrendjére is.)
6.) A területek elosztása: A játékosok az 5.)-nak megfelelő sorrendben elkezdik felrakni egységeiket a táblára. Körönként mindenki felrak egy egységet egy üres területre, míg el nem fogynak a területek. Az első körben kell az első egység mellé felrakni a fővárost. A főváros ezután nem mozdítható el a játék során.
7.) A területek megerősítése: Amikor minden területet szétosztottak, a játékosok egyesével egymás után felrakják a maradék egységeiket a meglevők mellé.
8.) Esélykiegyenlítés: Míg az első és második játékos kártya nélkül kezdi a játékot, a harmadik és negyedik 1-1 és az ötödik 2 kártyát kap sorrendi helyzetének kompenzálására.

A játék célja:
a.) A rövid játékok célja 3 küldetés teljesítése. A győzelem feltétele, hogy a 3 küldetést elérő játékos saját fővárosa a saját fennhatósága alá tartozzon. Aki előbb teljesít három küldetést, és megfelel a feltételnek, nyer.
b.) A hosszú játék célja a világ leigázása: a többi játékos kiejtése és az összes terület elfoglalása.

A játék menete:
Egy kör menete:
1.) Toborzás: Számold össze a területeidet, add hozzá a városaidat, ezt oszdd el 3-mal, és ne kerekítsd. Ehhez add hozzá a teljes kontinensekért járó bónuszokat és az uralt fővárosok számát. Alapból ennyi csapatot toborzol a köröd elején. Megnövelheted ezt a számot csillagok beváltásával, melyek a kártyákon találhatók. A leadott csillagokért járó csapatszám a játéktáblán alul jobb oldalt található.
Toborzott csapatok száma = (területek + városok) /3 + kontinensbónuszok + fővárosok + kártyákon levő csillagok.
2.) Támadás: Egy egységet minden területen ott kell hagynod, csak az extra egységeiddel támadhatsz, de maximum 3 egységgel egyszerre.
3.) Küldetés és jutalom:
4.) Kártyahúzás és csapatmozgatás:
Védekező körök:
5.) Védekezés:

4 megjegyzés:

  1. Szia!

    Nekem lenne egy kerdesem, mi a lenyege a varosoknak, es a fovarosoknak? van ezeknek valami kulonleges etelmuk?

    Legyszi a vallaszt az isty_90@yahoo.com cimre kuld

    udv isti

    VálaszTörlés
  2. Már nincs nálam a játék, de úgy emlékszem kizárólag abban van jelentősége, hogy a toborzásnál több egységet toborozhatsz.

    Toborzott csapatok száma = (területek + városok) /3 + kontinensbónuszok + fővárosok + kártyákon levő csillagok.

    Toborzáskor a területeidet megszámolod, a városaidat is, összeadod a kettőt, és elosztod hárommal. ehhez a számhoz adod hozzá, ahány főváros a területeiden fekszik. ennyi.

    Lehet, hogy a küldetéseknél és jutalmaknál is volt valami, ami a városokra és fővárosokra vonatkozott, de már nem emlékszem.

    VálaszTörlés
  3. Nem tudom, már nincs nálam a játék. :-)

    VálaszTörlés